flyfishing and more

Wind over de Vesterålen en Lofoten

De route ging vandaag over de Vesteralen. We reden eerst naar Myre, om daarna door te rijden naar het Noorden. Langs de weg zien we al de rekken waar ze straks de stokvis op te drogen hangen.

image1520

Het dorpje Nyksund heeft  een rijke visindustrie-geschiedenis. Volgens de boekjes is het er verlaten. Het was er wel heel rustig, alle restaurants en winkels waren dicht, maar sommige huizen waren wel bewoond. Het was er erg leuk, veel oude huizen zijn, of worden, gerestaureerd. Jammer dat het seizoen echt over lijkt te zijn hier.

image1511

Ondertussen zagen we in de zee enorme golven over de rotsen slaan, het waait dan ook behoorlijk.

image1523

We moesten dezelfde weg terug, waarna we  via de andere kant weer noordwaarts zijn gereden. In Langenes staat het oudste noord Noorse kerkje, het is een prachtig kerkje, met ook een mooi interieur, dat we door de ramen konden zien.

image1507image1514

Achter de kerk zijn we nog een stukje verder gelopen, naar Kvaekholm. Ook daar was visindustrie geweest, nu waren er nog twee huizen en wat betonnen en roestige  resten. Een hele mooie plek om geweest te zijn. Ook de weg er naar toe is erg mooi, veel moerasachtig landschap met watertjes en eenden, ganzen en zwanen.

image1512

image1513

image1526
De voorspellingen voor het weer zijn erg slecht, heel veel wind en morgen ook veel regen. We besluiten om door te rijden naar Sandsletta op de Lofoten, die camping kennen we, en we weten dat ze er mooie hutten hebben. Eerst willen we met de ferry bij Melbu, maar omdat die op dit moment om de twee uur vaart, kunnen we beter over de E10 gaan. Dat klinkt alsof het een snelweg is, en dat is het ook, maar dan op z’n Noors, gewoon een tweebaansweg door de fjorden met prachtige uitzichten. En ook bruggen en stromen waar Eelco even een visje heeft gevangen voor het avondeten. Katja bleef lekker in de auto zitten breien.

image1516

image1517
Op de camping hebben we gekozen voor de nieuwe hutten, met douche/toilet en keukentje. Hier blijven we twee nachten, dan kunnen we morgen gewoon met de auto een deel van de Lofoten verkennen en wandelen. En als we terugkomen, kunnen we de eventuele natte kleren lekker makkelijk laten drogen. Nu zijn we alleen nog in afwachting van het Noorderlicht, want als het wat minder bewolkt is, zouden we dat heel misschien wel kunnen zien (zo vanuit onze hut!).

image1508

About Eelco

https://www.linkedin.com/in/eelcodegraaff/

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: