Fly-fish & -tie, Nordics, camp, outdoor & tech.

IOT, Raspberry PI en Home Assistant

IOT/Lora/LoRa Wan

The Internet Of Things (OIT), er wordt veel over geschreven maar wat kan je er mee? Waarom is het zo’n hype? Dat zijn de vragen die mij bezig hielden toen ik erover las. Een zonwering uit zichzelf open en dicht laten gaan, nou da’s nou niet echt waar ik op zit te wachten, hoe handig het ook is. En toch, sensoren en meten, het is een interessant en groeiend domein.

24-07-2021 the V3 nl13974-lora is nu live als The Internet Of Things gateway en staat open voor publiek gebruik mits men zich aan de richtlijnen houdt.

Deze  service bied ik aan voor die technici die LoRa techniek willen gebruiken en mee willen experimenteren.

Inleiding

Al jaren werk ik met Raspberry PI, als vervanger voor mijn grote XEN-server met tal van VM’s. De PI is klein, flexibel, betaalbaar, zuinig en zo inzetbaar voor tal van leerzame projecten. Een VPN, een Network Management Station (NMS), een slimme meter (P1MON), Software Defined Radio (SDR) en voor je het weet ben je bezig met Home Automation projecten.

De sensoren, slimme lampen, de P1Monitor en weerstations bieden integratiemogelijkheden. Zo kun je informatie koppelen energieverbruik v.s. temperatuurgegevens. Maar ook licht/lampen aan-en uitschakelen als je niet thuis bent, of de CV-ketel lager laten branden tot je in de buurt van je huis komt. Ondanks de diversiteit aan protocollen, zijn er “bridges” die alles bij elkaar kunnen brengen tot een geheel b.v. binnen “Home Assistant“.

De open source wereld is fantastisch, op GitHub en andere platformen kan je elkaar helpen en code delen. Projecten zoals Home Assistant levert met vrijwilligers over de hele wereld integraties voor tal van sensoren, zowel door het ontsluiten van gegevens van overheden als van particulieren. Tezamen vormt dit een fijnmazig netwerk van herbruikbare gegevens van het weer, tot een stofzuigrobot.

Op dit moment maak ik gebruik van Docker op mijn NAS en daarin draait Home Assistant .

Verder draaien er diverse Pi’s met :

Ik maak gebruik van Ikea TRÅDFRI lampen, een Ventus W830 weerstation, en tal van losse sensoren en schakelaars.

In de Home Assistant gui worden alle gegevens samengevoegd en aangeboden, en eventueel Automation toegepast.