Fly-fish & -tie, Nordics, camp, outdoor & tech.

NOAA ontvangst

Het ontvangen van NOAA satelliet beelden.

Al enige tijd doe ik pogingen om de NOAA satelliet beelden te ontvangen en helaas tot op heden met maar minimaal succes. Een V-dipool vorig jaar in de tuin leek niet goed in staat om de satelliet signalen zonder ruis te ontvangen. Zodoende heb ik het hele project in de ijskast gezet om in de winter met nieuwe inzichten weer op te pakken. In de tussenliggende periode ben ik gaan lezen op diverse websites en heb ik opnieuw rondgevraagd binnen mijn groepje met zendamateurs voor tips. De aanpak van de V-dipool moet gewoon kunnen werken ook al heb ik geen echt succes hiermee gehad. Mijn SDR ontvangers hebben geen filters zoals de meeste zender/ontvangers en ook de positie van de antenne op de zolder was niet ideaal.

You can use google translate to get the text in the language you wish, it is up right. The RaspiNOAA project is at the bottom of this page. 

Update november 2023 er is een nieuwe raspi-noaa waarmee je ook de METEOR-M2 3 sateliet kan decoderen. https://qsl.net/ve3elb/RaspiNOAA/

Update Juni 2023 sinds het plaatsen van de mast en de zelfgemaakte v-dipool specifiek voor NOAA satelieten komen deze keurig binnen. De pi4 met daarop RaspiNOAA levert de hele dag beelden op, de ene keer beter dan de andere keer. De beelden worden ook gedeeld op mijn Discord kanaal https://discord.gg/8juQnV9Au7 je kan dus gewoon meekijken.

 

Met alle verzamelde informatie van de afgelopen maanden ben ik met hernieuwde energie weer begonnen aan de NOAA ontvangst. Het plan is een nieuwe V-dipool en Helix antenne bouwen en dan de beide antennes opnieuw te testen en daarbij nieuwe ervaringen op te doen. De V-Dipool zat snel in elkaar en de eerste ervaring liet zien dat ik best een aardig signaal op kan pakken maar de satelliet verdween snel uit het zicht, het signaal was deels toch wel te gebruiken voor een zeer gebrekkig kaartje. Dan de Helix antenne, dat bleek een behoorlijke puzzel, en vooral doordat veel beschrijvingen erg leunen op de wat diepere kennis van antenne bouwende amateurs, waar ik me zeker nog niet onder reken.

Materiaal

  • Voor de Helix antenne 50 mm pvc, 16 mm pvc pijp (installatie buis) , installatie draad 2,5 mm
  • Raspberry PI4, met SD kaartje met daarop OpenWebRX, en een RTL-SDR dongle
  • V-Dipool opgebouwd uit twee stukken 7mm aluminium buis en is gebouwd zoals hier beschreven. Ik heb alleen de eindpunten platgeslagen en een bout gebruikt voor contact tussen buis en coax.
  • Coax met BNC connectoren tussen de antenne en de SDR met SMA connector

 

Berekenen en bouwen van de Helix-antenne 

Voor het berekenen heb ik gebruik gemaakt van deze site en hier staan ook wat voorbeelden.

http://jcoppens.com/ant/qfh/calc.en.php

Al snel kwam ik tot de conclusie dat, ook al lijkt het logisch, de bouw best complex kan worden. Door de wisselingen van koperdraad, koperpijp, en coax kabel in de beschrijvingen en het toevoegen van extra pvc pijpen in de foto’s raakte ik verward, want die hebben invloed op de verhoudingen. Het te genereren boor-sjabloon is perfect maar gaat volgens mij uit van dik koperdraad of een soort dun flexibel koperpijp. Uiteindelijk heb ik besloten toch het boor-sjabloon te gebruiken.

Als antenne draad blijf ik bij mijn vertrouwde installatiedraad wat ik vooraf schoonstrip. De gaten van het boorsjabloon heb ik alleen gevolgd voor de pvc pijp armen, de andere gaten zijn geboord op 3 mm i.v.m. het installatie draad. De armen van de helix heb ik gesoldeerd aan de “liggende” delen en bovenin heb ik het koper zo gebogen dat ook hier gesoldeerd kon worden. Hier komen de armen bij elkaar en heb ik een stukje coax met een connector gesoldeerd.

De helix is zeker niet helemaal conform specificaties, maar met dit eerste experiment heb ik toch een antenne weten te bouwen die heel aardig lijkt op hetgeen bedoeld wordt. Om snel voldoende warmte in de koperdraad te krijgen en de soldeer goed te laten vloeien heb ik gebruik gemaakt van een gasbrandertje namelijk de Dremel Versa-tip een zeer fraai verjaardag cadeau.

Helix-antenne

Gelukkig is het rustig weer en kan de opstelling in de tuin getest worden, en dat leverde een eerste resultaat op, maar ik zag opnieuw het signaal snel weer vertrekken. Nu het rustig weer is gaat de opstelling op het dak van de schuur en heeft de antenne vrij zicht. De Helix zal ik later nog eens bouwen maar voor nu is de V-Dipool op het dak mijn faforiet.

 

Decoderen van het signaal

Ook voor het ontvangen van het signaal werk ik anders dan voorheen, de OpenWebRX heeft plaats gemaakt voor de sdr-console en de output gaat via de virtual line 1 over naar WXtoIMG (wxinst21102-beta.exe deze beta werkt onder windows 10).

Na de bewerking had ik het eerste resultaat, een gedecodeerd NOAA signaal op mijn scherm.

 

De volgende stap is het vergelijken van de Helix en de V-Dipool op het dak van de schuur. De Raspberry PI 4 met  OpenWebRX en de SDR dongle woont tijdelijk in de schuur om van daaruit zonder lange coax lijnen de antenne signalen via de webbrowser in de werkkamer te sturen en door WXtoIMG te laten decoderen.

 

De Helix antenne vanavond 20-12-2021

Niet alle satellieten komen over Voorschoten heen, dat zal ook blijken uit de kwaliteit van de beelden maar de conclusie is wel dat het plaatsen van de helix op de schuur best redelijke beelden op kan leveren.

Een set van door ontvangen NOA beelden kan je vinden op mijn cloud store.

NOOA

De resultaten van de V-dipool volgen later, ik zal daarvoor dezelfde positie van de antenne gebruiken.

De V-Dipool  21 en 22-12-2021

De resultaten doen geheel niet onder van die van de helix, en feitelijk lijkt het er op dat een V-dipool een eenvoudige oplossing is voor het ontvangen van de NOAA satellieten. Of de Helix heel specifieke voordelen heeft zoals een groter gebied bestrijken, ik weet het niet. Das meer iets voor de specialisten. Voor nu zie ik in ieder geval met de huidige weer omstandigheden en condities dat de V-dipool goede plaatjes kan opleveren.

NB ik heb hier en daar tijdens de ontvangst de OpenWebRX bijgesteld dit veroorzaakte ook wat ruis. De beste ontvangst was met -26 dB op dat moment nagenoeg geen ruis in de beeldopbouw.

22-12-2021 had ik nog een setje heel helder binnen

 

RaspiNOAA V2

De resultaten van een ander project met een Raspberry pi 3 RaspiNOAA V2 volgen later heb de omgeving opgebouwd en ben hiermee volop aan de slag.

SD card images kan je hier ook downloaden en deze zijn helemaal bij met Raspbian Bullseye, een heel degelijk image voor zover ik kan zien.

 

 

Dit project staat nu te draaien met de V-Dipool

23-12-2021 na wat aanpassingen in de configuratie file op aangeven van de auteur komen de eerste beelden goed door. Denk eraan time zone altijd met een + of een – ervoor ik was de plus vergeten. Verder staat de gain op zijn hoogst, en dat levert de volgende beelden op. Vanavond ga ik ook de Helix er weer voorzetten als test. Superleuk project voor de winteravonden.