Fly-fish & -tie, Nordics, camp & outdoor

SDR en zo / SDR and other information

Station information: nl13974 operator Eelco

eQSL or my QSL as JPG

*** Locator: JO22fc *** ITU Zone: 27 *** CQ Zone: 14 ***

 • RTL-SDR V3 USB dongle connected to Raspberry PI (several)
 • RTL_SDR direct mode or normal mode
 • SDR Console or SDR#

Antennas:

 • homemade ground plane antenna for 2 meter from installation wire (10 meter above sea level in house).
 • homemade wire antenna for 20-40-80 meter (19,1 meter, high 5 meter lowerpart up to 10 meter upper part, 1:9 unun; ground wire from 10 meter up to ground and spread over ground paralel to upper wire).
 • ADS-B antenna outside on shelter with separate Pi for delivering data to https://dutchradar.nl/
 • Simple magnetic loop for 10 to 600 meter bands with Bias-T
 • homemade ground plane antenna for 70 cm

Recordings and images

Member of Veron Netherlands

 

Most information is in Dutch. In the  upper-right corner here is a google translate integration to serve you.

September 2021

Tijdens de vakantie zat ik te puzzelen, neem ik die SDR mee, en antennes, enz enz of kan dat ook slimmer. Er zijn diverse web SDR’s zoals die van de TU Twente. Maar zou ik een prive websdr kunnen maken voor de regenachtige dagen? Bestaan er web SDR’s en kunnen die op een PI draaien? Zou ik twee RTL-SDR dongles kunnen aansluiten en zo twee verschillende banden gebruiken?

En al zoekend kwam ik op een artikel van Erwin van der Linden op de site van Veron om daarna aan de slag te gaan met een oude PI3. Na wat uurtjes prutsen kwam ik tot een werkende web interface maar kreeg de SDR niet aan de gang. Na wat zoeken bleek dat ik een oude versie gecompileerd had, en veel informatie dus niet klopte (zoals een missende webinterface voor beheer, en config files die ik niet op de beschreven plek kon vinden). Na kort zoeken : is hier een kant en klare image beschikbaar. Het voordeel is dat je hiermee snel ervaring op kan doen. De image is voorbereid met een aantal SDR ontvangers, en je kan hiermee zo aan de slag. De wiki geeft je op hoofdlijnen tips en tricks, kom je er niet uit gebruik je de nieuwsgroep. De belangrijkste informatie die je voor de volgende fase (het configureren) nodig hebt is wel beschikbaar, namelijk het aanmaken van user accounts om zo via de web interface andere profielen aan te maken of bv 2 SDR’s te configureren. Als je, zoals ik 2 SDR’s wil gebruiken is er een extra stap nodig, de SDR’s moeten onderscheidbaar zijn en daarvoor moet je de serienummers aanpassen. Daarvoor heb je  rtl-sdr nodig dus:

 • sudo apt-get update
 • sudo apt-get install rtl-sdr

Vervolgens voer je de volgende stappen uit:

Plaats SDR 1 en markeer hem met een potlood of stift bv met 1)

rtl_eeprom -s 00000101 

Verwijder SDR 1 en plaats SDR 2 en markeer met potlood of stift met 2)

rtl_eeprom -s 00000102

Vervolgens hebben beide SDR’s een eigen identiteit

In de configuratie van OpenWebRX configureer je vervolgens beide SDR’s door een extra configuratie item toe te voegen: “Device identifier” en vervolgens vul je in voor SDR 1 00000101 en voor SDR 2 00000102. Nu kan elke SDR een eigen antenne gebruiken en kan je per antenne en SDR de profielen aanmaken.

Ik beperk het aantal connecties tot 2, om de PI3 niet te veel te belasten, ook dit is een configuratie optie.

OpenWebRX wisselt de actieve SDR afhankelijk van de band keuzen, er is altijd maar één SDR actief.

Ik ben erg blij met deze software, ideaal voor snelle tests, en om in de vakantie toch nog even te luisteren.

LET OP als je OpenWebRX open zet met portforwarding, zorg dan ook voor wat beveiliging zoals firewalls of VPN toegang tot je eigen netwerk. 

 

Juli 2021

Meer over de ballonnen kan je lezen in een zeer compleet artikel van pe1rqm.

Mei 2021 mijn eerste High Altitude Balloon (HAB) vlucht kunnen waarnemen

Van de week heb ik een 70 cm groundplane antenne gesoldeerd voor de 70 cm band. Daarop kwam de vraag wat is er allemaal te vinden als eerste het baken in Scheveningen. En daarna wees Max de Jong me op High Altitude Balloons. Dat wilde ik wel uitproberen, de eerste vlucht zonder suc6 maar vandaag met wat extra hulp van Max en Ben Zandstra het voor elkaar gekregen, zie ook de updates op de lora pagina.

 

 • SDR Console, 434.734 mhz USB
 • dl-fldigi instellen RTTY custom 800shift 100baud, 7bits n 2, receive filter bandwidth op manual maximaal 1000
 • dl-fldigi call gegevens instellen en on line gaan om de vluchtgegevens op te halen

Gedecodeerd HAB signaal in dl-fldigi

zie ook de aparte LoRa pagina.

April 2021 eindelijk kan ik ook loggen.

Met hulp van andere amateurs kan ik nu ook loggen. Ik gebruik Luxlog en dat is redelijk recht vooruit loggen. Ook de eerste logs geupload naar twee sites waar ik een account heb kunnen aanmaken : www.qrz.com en https://www.hamqth.com/nl13974

Mijn qsl kaartje bijgewerkt en tips verwerkt

Maart 2021 de eerste APRS berichten gedecodeerd.

Met wat wat hulp van andere amateurs kon ik nu ook aprs ontvangen op de sdr en decoderen. Helaas geen mogelijkheid om berichtjes te sturen door mij dus als alternatief maar qsl verzonden.  Door het geluid door te zetten naar direwolf, en de data van direwolf door te zetten naar PinPoint aprs kan ik APRS gegevens op de 2meter ontvangen en vervolgens op de kaart plotten.

 

Januari 2021, Digimode decoderen

Tijdens mijn cursus kwam terloops digimode ter sprake en of ik daarmee gewerkt had met mijn RTL-SDR dongle. Dat had ik nog nooit gedaan maar wel in de “waterval” patronen gezien die leken op sstv. Het geluid van een groep jankende dieren, ik kon er geen soep van maken. Maar nu vallen de stukjes op elkaar, digitaal signaal en dat vervolgens decoderen en dan krijg je: een bericht. Dat bericht kan na de ontvangst automatisch gemeld worden bij de pskreporter.info (deze link wijst naar mijn gegevens). De rapporten geven je een beeld over welke afstand je signalen kan ontvangen.

Opstelling:

 • Draadantenne aan de Raspberry Pi met de RTL-SDR dongle gekoppeld
 • Op de PI rtl_tcl in direct mode
 • SDR Console op de 3.573 mhz USB (let op geen LSB)
 • Vervolgens geluid via virtuele kabel doorzenden naar WSJT-X (let op juiste mode in dit geval FT8) tel ook de juiste band in.
 • Om daarna de berichten te decoderen en te verzenden naar pskreporter site
WSJT-X voorbeeld

WSJT-X voorbeeld

Januari 2021, de eerste betere resultaten in de 40 en 80 meter

Goede ontvangst van de 40 en 80 meter, dat is de struggle van de afgelopen maanden. Waarom blijven de zenders zo storen, waarom kan ik geen weerfaxen goed oppakken. Mailtjes naar collega amateurs leveren hints op maar geen pasklare oplossing. Dus vandaag weer draadantennes uitgespannen, met en zonder balun, dipolen, alles volgens de juiste maatvoering maar met wisselende resultaten. Dan maar terug naar de oorspronkelijke draadantenne voor de 80 meter met een 1:9 unun, laten we de aarde draad eens verlengen tot dezelfde lengte als de hoofdlijn. Gewoon los op de grond, en zowaar dit werkte althans voor vandaag. Vervolgens afstemmen op de weerfax en die is beter dan ooit, nu proberen het signaal te decoderen en……… daar komen de eerste kaartjes binnen, nog veel ruis maar deze mocht er zijn.

Opstelling:

 • Draadantenne aan de Raspberry Pi met de RTL-SDR dongle gekoppeld
 • Op de PI rtl_tcl in direct mode
 • SDR Console op de weatherfax frequencies in de diverse banden
 • Vervolgens geluid via virtuele kabel doorzenden naar Black Cat HF Weather Fax

Vanavond ook nog de eerste QSL kaartjes gemaakt nadat ik zowaar een paar radio amateurs kon verstaan.

SSTV
Vandaag 6 december 2020 heb ik na enig speuren uitgevonden wat toch dat gekke signaal op de 2 meter was, het zijn SSTV signalen, en je kan met de juiste software plaatjes downloaden. Met wat hulp is ook dit nu gelukt.

Opstelling:

 • Draadantenne aan de Raspberry Pi met de RTL-SDR dongle gekoppeld
 • Op de PI rtl_tcl in direct mode
 • SDR Console op de 2meter (144.8875 mhz).
 • Vervolgens geluid via virtuele kabel doorzenden naar RX-SSTV

SSTV ontvangsten als pagina

of

Alle SSTV ontvangsten.

Maart 2020, het jaar van Covid-19, en lange dagen in huis, hoe het begon…

Ik lees een artikel over Software Defined Radio (SDR) in een computer tijdschrift, en een oude wens begint te kriebelen. Het ontvangen van signalen uit de ether heb ik als kind gedaan met een oude lampen radio, de politie op ukw en Scheveningen radio. De wens een grote ontvanger te hebben net als mijn oom en over de wereld te zenden en te ontvangen, is nooit verwezenlijkt.

Met SDR kan je in ieder geval signalen ontvangen volgens het artikel, en zo begon een reis met up en downs. Van het werkend krijgen van de SDR dongle tot het uit de lucht pikken van signalen om deze vervolgens om te zetten in beeld en geluid.

Om de juiste hulp te vinden ben ik lid geworden van Veron, en nog net voor alle clubs sluiten, heb ik bij de vereniging in Zoetermeer een snelle demo gekregen hoe je met een RTL-SDR echt signalen kan ontvangen en horen.

Inmiddels kan ik met mijn SDR-dongle, een Raspberry PI en een ADS-B antenne vluchtgegevens delen met sites zoals https://flightaware.com/ en https://dutchradar.nl/ ,dit was een van mijn eerste projecten.

Het ontvangen van FM zenders, dat ging vrij vlot, en in een paar minuten pik je de bekende FM radio zenders zo uit de lucht met een eenvoudige uitschuif antenne.

Daarop komen de echte uitdagingen, het ontvangen van radio amateurs op de diverse banden zoals 2 meter, de 20, 40 en 80 meter. Daarvoor moest geknutseld worden met kabels, en zelf gemaakte antennes. Ook daar heb ik eindelijk mijn eerste successen behaald en kan ik meeluisteren, maar wel met ups en downs. Het vergt zeer veel inspanning om de “call signs” goed te verstaan mede door het hoge tempo waarin de operators met elkaar communiceren.

%d bloggers liken dit: