Fly-fish & -tie, Nordics, camp, outdoor & tech.

TinyGS satelieten

TinyGS

TinyGS is een project waarbij satelieten dmv lora verbinding maken met “ground stations”. De satelieten zijn veel al projecten van universiteiten en zijn een soort melkpak satelieten dus klein met een lage baan om de aarde. Veel informatie kan je vinden op de introductie pagina.

De hardware is super eenvoudig, de antennes van eenvoudig tot geavanceerd. En dit geldt ook voor de satelieten. Ze werken op diverse lora frequenties

De satelieten en hun frequenties kan je hier vinden, en zowel de Europese als de Amerikaanse frequenties worden per sateliet ondersteunt afhankelijk waar ze vandaan komen of voor ontwikkeld zijn.

Het installeren van een TinyGS station is uitvoering beschreven op de WiKi mijn station ben ik nog steeds aan het optimaliseren en vooral de antennes die ik gebruik met als doel: steeds meer satelieten te ontvangen en ook die moeilijker te ontvangen zijn. Het gebruikte vermogen van deze satelieten en de afstanden die over lora gerealiseerd kunnen worden zijn indrukwekkend (2000 km).

Mijn eigen node draait nu een paar weekjes, en werkt nog niet optimaal maar de resultaten worden steeds beter door aanpassingen in de antennes die ik gebruik.

Voor de configuratie volg de instructies heel goed. Er wordt gebruik gemaakt van een telegram “bot” voor het maken van de wachtwoorden en tokens voor de toegang tot je eigen systeem, en de MQTT server.

Mijn device is dit model en is vrij eenvoudig en te koop in diverse nederlandse webshops. Mijn station werkt overigens op de 433 mhz band.

De afgelopen maanden heb ik diverse antennes gebouwd, en getest om te kijken hoe ik nu de beste ontvangst kan krijgen.

De Jpole gebogen uit lasdraad was de eerste poging, daarna een SlimJim uit messing draad.

De SlimJim deed het helemaal niet slecht, maar ik wilde nog een stapje verder.

Naar aanleiding van een artikel zag ik een plaatje van een V-dipole radialen eronder. Mijn eerste versie was met radialen van massief alluminium maar die waren eigenlijk net iets te kort. Verder was de buis waarop alles gemonteerd was niet netjes genoeg. De definitieve versie heeft nu radialen van draadeinden 5mm als tijdelijke oplossing. Radialen zijn 5% langer dan de lengte van het been van de V-dipool. Voor de V-dipool is de resonantie frequentie ingeregeld op 410 mhz, de afstand tussen de radialen en de dipool is  0.73m x 0.2 is 0.146, dus 14.6 cm onder de dipool. (What is the distance between folded dipole and reflector?https://www.quora.com › What-is-the-distance-between-fo…
The reflector should be somewhere between .15 and .25 of a wave from the element, and approximately 5% longer as well. Start off with .20 of a wave met dank aan Ben)

De ontvangst met de eerste prototype van de V-dipool met radialen.

De antenne

Het diagram gemaakt met de NanoVNA op de pc. Op basis van het diagram zouden de meeste cube-sats te ontvangen moeten zijn.

Hieronder het binnenwerk van de v-dipool

Model met de radialen op de goede lengte