Fly-fish & -tie, Nordics, camp, outdoor & tech.

NanoVNA

Update 18-05-2021 

Tip van Henny, ik zat er is een nieuwere versie van de firmware en die bevestigd onze conclusie, nieuwe firmware en alle problemen lijken verdwenen vanaf nu in gebruik  :  NanoVNA v1.0.53

De afgelopen dagen ben ik aan de slag gegaan met mijn NanoVNA. Het doel was om de LoRa antenne optimaal te maken voor de HAB ontvangst, en hoe mooi zou het zijn om door het meten en stukjes van de antenne te knippen de optimale “dip” te verkrijgen.

Ik ben geen expert, dus wie weet staan hier zaken beschreven die voor anderen logisch of foutieve aannames zijn! Aanvullingen correcties zijn welkom.

Gisteravond was ik met Ben aan het chatten en we wilden de LoRa antenne netjes afregelen op 433 mHz.

Het stappenplan:

Start de VNA en stel het frequentie gebied in waarover je wil meten (let op hier komen de eerste instinkers) 420 tot 450 mHz, en calibreer dmv de open, close, en load procedure.

Maak een verbinding tussen de antenne en den NanoVNA, hiervoor gebruik ik een SMA kabel met een BNC verloop naar een GroundPlane met twee radialen in plaats van vier om het simpel te houden.

Hang de antenne op en leg een verbinding via de USB kabel tussen de VNA en de PC, kijk welke compoort gebruikt wordt. En start als de compoort gereed is nanovna-saver.exe om gebruik te kunnen maken van de pc voor het ophalen van de gegevens

Stel sweep control in 432 tot 438 mHz en ga meten en wat blijkt:  er is geen antenne althans dit lijkt er niet op

Dit probleem heeft ons een avond bezig gehouden, aanpassingen in de instellingen leverde geen enkele verbetering op en na een paar uur hebben we het opgegeven. De volgende dag heb ik de VNA een volledige reset gegeven, nieuwe firmware erin gezet en de instellingen van vnaSaver aangepast zoals hier beschreven

Omdat ik helemaal van de basis opgebouwd was, wilde ik ook de “Sweep” wat breder inzetten 200 tot 500 mHz leek me een mooie start en …. ik krijg het volgende diagram.

Nette lijnen, en een duidelijke dip, dit lijkt tenminste op een antenne karakteristiek en ook nog netje rond de 50 ohm in de SmithChart.

Vervolgens gingen Ben en ik verder, en zo geleidelijk steeds meer stukjes van de antenne af, om vervolgens ineens weer terecht te komen in een rechte lijn alsof er geen antenne aan de VNA zat, rebooten, aan koppelen af koppelen, niets hielp, maar zodra de load aan de kabel gezet werd leek alles normaal. De oorzaak? We wilden de lijn steeds dichter bij het frequentie gebied brengen wat we wilden meten, en zo kwamen we in een te smal gebied.

Vervolgens pakt Ben zijn VNA uit de kast en doet de meting met zijn antenne en met zijn VNA geen enkel probleem.

De conclusie die wij getrokken hebben is de volgende, er zit ergens of in de elektronica of in de firmware van de VNA iets wat bij mijn NanoVNA in ieder geval bij gebruik van smalle meetgebieden problemen geeft en waar de NanoVNA 2_2 van Ben in ieder geval geen enkele moeite heeft. De moraal voor mij, bij resultaten die anders zijn dan meet over een breder gebed van ongeveer 200 mHz, dat lijkt bij mij in ieder geval de oplossing, tot ik gevonden heb of het de firmware of de NanoVNA is.