Fly-fish & -tie, Nordics, camp & outdoor

IOT, Raspberry PI en Home Assistant

IOT, er wordt veel over geschreven maar wat kan je er mee en waarom eigenlijk? Dat was een van de vragen die mij bezig hield toen ik erover las. Een zonwering uit zichzelf open en dicht laten gaan, nou da’s nou niet echt waar ik op zit te wachten, hoe handig het ook is. En toch, sensoren en meten, het is een interessant domein.

Al jaren werk ik met Raspberry PI, als vervanger voor mijn grote XEN server met tal van VM’s. De PI is klein, flexibel, betaalbaar, zuinig en zo inzetbaar voor tal van leerzame projecten. Een VPN, een Network Management Station (NMS), een slimme meter (P1MON), Software Defined Radio (SDR) en voor je het weet ben je bezig met Home Automation projecten.

De sensoren, slimme lampen, de P1Monitor en weerstations bieden integraties en zo kun je informatie koppelen zoals energieverbruik v.s. temperatuurgegevens. Maar ook licht uitschakelen als je niet thuis bent, of je kachel lager laten branden tot je in de buurt van je huis komt. Ondanks de diversiteit aan protocollen, zijn er “bridges” die alles bij elkaar kunnen brengen tot een geheel b.v. binnen Home Assistant.

De open source wereld is hier fantastisch, op GitHub en andere platformen kan je elkaar helpen, en code delen. Projecten zoals Home Assistant levert met al die vrijwilligers over de hele wereld integraties voor tal van sensoren, zowel door het ontsluiten van gegevens van overheden als van particulieren. Tezamen vormt dit een fijnmazig netwerk van herbruikbare gegevens van het weer tot je stofzuigrobot.

Op dit moment maak ik gebruik van Docker op mijn NAS en daarin draait Home Assistant .

Verder draaien er diverse Pi’s met :

Ik maak gebruik van Ikea TRÅDFRI lampen, een Ventus W830 weerstation, en tal van losse sensoren en schakelaars.

In de Home Assistant gui worden alle gegevens samengevoegd en aangeboden, en eventueel Automation toegepast.

%d bloggers liken dit: