Fly-fish & -tie, Nordics, camp, outdoor & tech.

SDR en zo / SDR and other information

Station information: nl13974 operator Eelco

eQSL or my QSL as JPG *** Locator: JO22fc *** ITU Zone: 27 *** CQ Zone: 14 ***

 • RTL-SDR V3 2USB dongles connected to Raspberry PI (several) (Direct and normal mode)
 • SDR Console or SDR#
 • OpenWebRX

Antennas:

 • Diamond D3000N Discone (main antenna 22 m above sealevel main)
 • 20-40 meter end fed wire antenna (secondary main)
 • homemade ground plane antenna for 2 meter from installation wire (10 meter above sea level in house) (for testing)
 • ADS-B antenna outside on shelter with separate Pi for delivering data to https://dutchradar.nl/
 • MLA-30+ magnetic loop for 10 to 600 meter bands with Bias-T
 • homemade ground plane antenna for 70 cm
 • homemade J pole for 70 cm bands (lora)
 • homemade Slim Jim for 70 cm bands (lora)
 • homemade B-quad for 23 cm (BZ experiment)
 • homemade groundplane for 898mhz (meshtastic)

Direct to the collected data:

Recordings and images can be found on my cloud storage

QSL cards received via eQSL 

WeatherFAX images collected

Member of Veron Netherlands.
Most information is in Dutch.
In the upper-right corner is a Google-translate integration to serve you.

 

Sept 2023

De afgelopen maanden was het vakantie tijd en heb ik wat kleine projecten uitgevoerd en een paar in de ijskast geplaatst tot betere tijden.

 • Cariboulite HAT, i heb hem maanden getracht goed werkend te krijgen, zonder echt succes
 • Migratie naar ZigBeeIIMQTT een heel fijn project.
 • Updates op de BTracker-RX geinstalleerd en wat gespeeld met tansmissie van beelden over lora
 • dSSTV met EZ Pix op oa de 40 meter band 7.058 mHz LSB zie https://www.fishfreak.org/ezpix/
 • Wat gespeeld met de nieuwe RTL-SDR V4.
 • En druk bezig geweest met N-examens, helaas 1 punt te kort dus dat wordt in de herfst een nieuwe poging.
 • De rotor is klaar maar het dak project moet nog even wachten.
 • Wat experimenten voor een betere AIS antenne voor op het dak maar ik ben nog niet tevreden met de waarden.

 

Feb 2023

Deze maand twee projecten onder handen:

 • Voorbereidingen voor het plaatsen van de mast met de rotor voor de richtantennes (yagis) en mogelijk een loop.
 • Het werkend krijgen van de CaribouLite HAT als nieuwe SDR  

Rotor

De 2de hands rotor die ik al een tijdje had liggen bekabeld en getest, alles werkt, alleen de controler mist een afdekplaat met daarop een windroos dan wel gradenverdeling. Een beetje lastig en ook een slordig gezicht dus een nieuw frontje gemaakt zodat als de rotor in gebruik genomen wordt ook de positie van de antenne min of meer bekend is.  Via PA1APW (Arie) kreeg ik plaatje van wat hij denkt hoe de rotor er uitgezien zou moeten hebben. Met wat knutselwerk is het dit geworden :

En zo is ie geworden

SDR

De CaribouLite SDR heeft de nodige opstart problemen, het project krijgt veel aandacht van de programmeurs. De bouw was meer dan een jaar vertraagd door problemen met het verkrijgen van de juiste chips. Afgelopen maand viel de HAT eindelijk op de mat. Vervolgens bleek de software niet zo vlekkeloos te werken en dat is op dit moment de status. Dagelijks worden er nieuwe builds opgeleverd

Jan 2023

Nieuwe inzichten rond aarde, problemen met LNA’s en een project met een Heltec Wifi kit 32 als alternatief voor de TTGO T-Beam.  zie het blog en deze paginas.

Oktober 2022

Zie het speciale artikel over lora en Meshtastic voor het delen van informatie over LoRa de volgende stap is het verbinden van de netwerken over internet met MQTT. Dit artikel is ook te vinden op de Veron website.

September 2022

Antennes en de Lora ontvangers wilde ik deze maand verder afronden.  De Arduino Lora zender en ontvanger waarover ik eerder geschreven had moeten gewoon werken als demo/test en hier had ik al een tijdje problemen mee. Alles opnieuw opbouwen en goed documenteren was de enige optie en zodoende is dat ook uitgevoerd en heb ik een nieuwe zender en ontvanger. De belangrijkste les was:  controleer de spanningen van je arduino board en stel deze vooraf goed in! afwijkingen geven heel verschillend gedrag waardoor je denkt met een goed functionerende Arduino Mini te werken maar feitelijk is ie gedeeltelijk defect.  Een paar Arduino Mini’s verder is dat nu duidelijk.

HABHUB is niet meer, maar hiervoor in de plaats is https://amateur.sondehub.org/ gekomen en daarmee heb je ook nieuwe software nodig en nieuwe instellingen.  Dl-Fldigi 3.21.50 HAB mode > is niet meer daarvoor in de plaats lora-gateway en de HorusGUI deze kunnen de telemetrie sturen naar de sondehub. Door Roel werd ik gewezen op een ander lora project, namelijk TinyGS ook dit project werkt voor LoRa HAB’s zoals de BZ ballonnen maar ook zogenaamde CubeSats. Vanaf nu heb ik ook hiervoor een ontvanger draaien  het station nl13974 draait met een SlimJim antenne op de schuur 24×7 en kan je vinden op https://tinygs.com/station/nl13974. Kortom veel nieuwtjes en ook nieuwe ervaringen, zo is de Jpole uit lasdraad gebogen en de SlimJim uit geel koper (messing staaf) gebogen waarna de resonantie gecontroleerd is met de NanoVNA. Tussen de bedrijven door is ook de NOAA ontvanger wat geoptimaliseerd en kan je de satelietbeelden via Discord ontvangen soms zitten de satelieten in de schaduw, je kan hier altijd over de NOAA en Meteor beelden beschikken

De MLA-30+ heeft een modificatie ondergaan, een fietwiel is nu de loop, met dank aan Max voor de tip.

 

 

Augustus 2022

Het stond al een jaar op het programma, het kunnen decoderen van het AIS signaal. Op de discone is het signaal te zien, echter ik kreeg de data maar niet gedecodeerd maar na een dag of wat knutselen is het dan toch echt voor elkaar.  Op de pi met RTL_AIS en AIS Dispactcher lever ik nu gegevens aan onderandere hier: https://stations.vesselfinder.com/stations/5228 de data zal niet altijd gevoed worden want de D3000N wordt ook voor andere projecten gebruikt. Wie weet bouw ik tzt een aparte antenne voor dit project.

Meer info kan je vinden op deze sites :
https://ianrenton.com/hardware/planesailing/ais-receiver/

https://www.klofas.com/blog/2021/ais-decoding-with-rtl-sdr-dongle/

Mei/Juni 2022

Er vliegt een ballon al een tijdje rond, en u al voor de 2de keer de wereld rond. De ballon zendt ook WSPR uit, dus een uitdaging om dat signaal op te pikken. De ballon maakt gebruik van een zonnecel voor zijn energie en kan overdag dus ook gehoord worden op de 10, 15, 20 en 30 meter. Helaas is het me nog niet gelukt om de “pa3djr” op te pikken maar al zoekend wel wat handige urls verzameld om zo de WSPR data wat beter te kunnen bekijken. De meest basale site is deze www.wsprnet.org maar je wil ook graag plaatjes hoe je ontvangst is en dan komt deze site wel heel goed van pas wspr rocks hier kan je de database bevragen en daarna de gegevens plotten.

Maar hoe zit het dan met de pa3djr?  nou die is toch wel gezien daarvoor gebruinen we de ballonen optie en dan krijg je een dergelijk plaatje.

April 2022

Eindelijk met de Discone op de 2 meter een paar behoorlijke SSTV beelden van ISS ontvangen, inmiddels voor de tweede keer.

 

Maart 2022

Zo nu en dan ook op de 20 meter SSTV ontvangsten gedaan, het leuke is de ontvangst van SSTV beelden uit europa binnendruppelen.

Spanje, Italie, Slowakije en Engeland heb ik beelden van kunnen ontvangen met de endfed draadantenne op de SDR

Februari 2022

Een nieuwe ervaring erbij; In de de afgelopen nachten was er een stevig briesje, 9 bft en uitlopers naar 10 bft. Dit weer gaf wat nieuwe inzichten rond de schoorsteenbevestiging met de stalen banden. De ruimte tussen de band en stenen kan soms als een snaar werken op de wind, met als gevolg heel veel herrie. Tip:  Als je gebruik maakt van een schoorsteen bevestiging voor je mast, zet wiggen tussen de band en de stenen. De mast houdt zich prima, en de hogere positie van de antennes geeft veel verbeteringen zoals minder storingen. Storm Dudley hebben we overleefd, en warempel, geen gerammel, gebrom, en andere narigheid.

De nieuwe Diamond D3000N biedt veel opties zoals Qubesats/FUNcobe, luchtverkeer Rotterdam/Schiphol, marifoon verkeer en.. mijn eerste Radiosonde van de Bilt. Signalen, plaatjes, tracks kan je hier allemaal vinden. SSTV op de 20 meter band was een nieuwe ontdekking en heeft resultaten opgeleverd; sommige beelden waaren prima, andere verdwenen in de ruis. De NOAA ontvangst met RaspiNOAA en zelfgebouwde V-Dipool geven wisselende resultaten, sommige beelden zijn perfect. Je kan aansluiten op de push berichten en beelden via Discord hier kan je de beelden up to date volgen. Met dank aan Max en Ben voor alle uitleg, het inregelen van de sdr enz.

Op het dak toch maar wiggen tussen de banden om zo de resonantie te voorkomen.

 

 

 

 

 

Nieuwe beelden met de antennes, KNMI ,  Qubesat Nayif, Noaa en FT8 20 en 40 m EndFed

En, 17-02-2022 mees zuidelijke, meest oostelijke

Januari 2022

Eindelijk de mast en daarop een aantal antennes. Op de top een Diamond D3000N, daaronder een zelfgebouwde V-dipool voor de NOAA satellieten en daar onder een endfed draadantenne voor de 20 en 40 meter (bedankt Max). De hoogte is 22 meter boven nap.

December 2021 NOAA

Het is gelukt, eindelijk goede beelden kunnen ontvangen NOAA Sateliet ontvangst met V-Dipool en Helix antenne.

 

September 2021 OpenWebRX

Tijdens de vakantie zat ik te puzzelen, neem ik die SDR mee, en antennes, enz enz of kan dat ook slimmer. Er zijn diverse web SDR’s zoals die van de TU Twente. Maar zou ik een prive websdr kunnen maken voor de regenachtige dagen? Bestaan er web SDR’s en kunnen die op een PI draaien? Zou ik twee RTL-SDR dongles kunnen aansluiten en zo twee verschillende banden gebruiken?En al zoekend kwam ik op een artikel van Erwin van der Linden op de site van Veron om daarna aan de slag te gaan met een oude PI3. Na wat uurtjes prutsen kwam ik tot een werkende web interface maar kreeg de SDR niet aan de gang. Na wat zoeken bleek dat ik een oude versie gecompileerd had, en veel informatie dus niet klopte (zoals een missende webinterface voor beheer, en config files die ik niet op de beschreven plek kon vinden). Na kort zoeken : is hier een kant en klare image beschikbaar. Het voordeel is dat je hiermee snel ervaring op kan doen. De image is voorbereid met een aantal SDR ontvangers, en je kan hiermee zo aan de slag. De wiki geeft je op hoofdlijnen tips en tricks, kom je er niet uit gebruik je de nieuwsgroep. De belangrijkste informatie die je voor de volgende fase (het configureren) nodig hebt is wel beschikbaar, namelijk het aanmaken van user accounts om zo via de web interface andere profielen aan te maken of bv 2 SDR’s te configureren. Als je, zoals ik 2 SDR’s wil gebruiken is er een extra stap nodig, de SDR’s moeten onderscheidbaar zijn en daarvoor moet je de serienummers aanpassen. Daarvoor heb je rtl-sdr nodig dus:

 • sudo apt-get update
 • sudo apt-get install rtl-sdr

Vervolgens voer je de volgende stappen uit:Plaats SDR 1 en markeer hem met een potlood of stift bv met 1)rtl_eeprom -s 00000101 Verwijder SDR 1 en plaats SDR 2 en markeer met potlood of stift met 2)rtl_eeprom -s 00000102Vervolgens hebben beide SDR’s een eigen identiteitIn de configuratie van OpenWebRX configureer je vervolgens beide SDR’s door een extra configuratie item toe te voegen: “Device identifier” en vervolgens vul je in voor SDR 1 00000101 en voor SDR 2 00000102. Nu kan elke SDR een eigen antenne gebruiken en kan je per antenne en SDR de profielen aanmaken.Ik beperk het aantal connecties tot 2, om de PI3 niet te veel te belasten, ook dit is een configuratie optie.OpenWebRX wisselt de actieve SDR afhankelijk van de band keuzen, er is altijd maar één SDR actief.Ik ben erg blij met deze software, ideaal voor snelle tests, en om in de vakantie toch nog even te luisteren.LET OP als je OpenWebRX open zet met portforwarding, zorg dan ook voor wat beveiliging zoals firewalls of VPN toegang tot je eigen netwerk. https://www.veron.nl/nieuws/nl13974-openwebrx/

 

Juli 2021

Meer over de ballonnen kan je lezen in een zeer compleet artikel van pe1rqm.

 

Mei 2021 mijn eerste High Altitude Balloon (HAB) vlucht kunnen waarnemen

Van de week heb ik een 70 cm groundplane antenne gesoldeerd voor de 70 cm band. Daarop kwam de vraag wat is er allemaal te vinden als eerste het baken in Scheveningen. En daarna wees Max de Jong me op High Altitude Balloons. Dat wilde ik wel uitproberen, de eerste vlucht zonder suc6 maar vandaag met wat extra hulp van Max en Ben Zandstra het voor elkaar gekregen, zie ook de updates op de lora pagina.

 • SDR Console, 434.734 mhz USB
 • dl-fldigi instellen RTTY custom 800shift 100baud, 7bits n 2, receive filter bandwidth op manual maximaal 1000
 • dl-fldigi call gegevens instellen en on line gaan om de vluchtgegevens op te halen

Gedecodeerd HAB signaal in dl-fldigizie ook de aparte LoRa pagina.

April 2021 eindelijk kan ik ook loggen.

Met hulp van andere amateurs kan ik nu ook loggen. Ik gebruik Luxlog en dat is redelijk recht vooruit loggen. Ook de eerste logs geupload naar twee sites waar ik een account heb kunnen aanmaken : www.qrz.com en https://www.hamqth.com/nl13974

 

Mijn qsl kaartje bijgewerkt en tips verwerkt

Maart 2021 de eerste APRS berichten gedecodeerd.

Met wat wat hulp van andere amateurs kon ik nu ook aprs ontvangen op de sdr en decoderen. Helaas geen mogelijkheid om berichtjes te sturen door mij dus als alternatief maar qsl verzonden. Door het geluid door te zetten naar direwolf, en de data van direwolf door te zetten naar PinPoint aprs kan ik APRS gegevens op de 2meter ontvangen en vervolgens op de kaart plotten.

Januari 2021, Digimode decoderen

Tijdens mijn cursus kwam terloops digimode ter sprake en of ik daarmee gewerkt had met mijn RTL-SDR dongle. Dat had ik nog nooit gedaan maar wel in de “waterval” patronen gezien die leken op sstv. Het geluid van een groep jankende dieren, ik kon er geen soep van maken. Maar nu vallen de stukjes op elkaar, digitaal signaal en dat vervolgens decoderen en dan krijg je: een bericht. Dat bericht kan na de ontvangst automatisch gemeld worden bij de pskreporter.info (deze link wijst naar mijn gegevens). De rapporten geven je een beeld over welke afstand je signalen kan ontvangen.Opstelling:

 • Draadantenne aan de Raspberry Pi met de RTL-SDR dongle gekoppeld
 • Op de PI rtl_tcl in direct mode
 • SDR Console op de 3.573 mhz USB (let op geen LSB)
 • Vervolgens geluid via virtuele kabel doorzenden naar WSJT-X (let op juiste mode in dit geval FT8) tel ook de juiste band in.
 • Om daarna de berichten te decoderen en te verzenden naar pskreporter site
WSJT-X voorbeeld

WSJT-X voorbeeld

Januari 2021, de eerste betere resultaten in de 40 en 80 meter

Goede ontvangst van de 40 en 80 meter, dat is de struggle van de afgelopen maanden. Waarom blijven de zenders zo storen, waarom kan ik geen weerfaxen goed oppakken. Mailtjes naar collega amateurs leveren hints op maar geen pasklare oplossing. Dus vandaag weer draadantennes uitgespannen, met en zonder balun, dipolen, alles volgens de juiste maatvoering maar met wisselende resultaten. Dan maar terug naar de oorspronkelijke draadantenne voor de 80 meter met een 1:9 unun, laten we de aarde draad eens verlengen tot dezelfde lengte als de hoofdlijn. Gewoon los op de grond, en zowaar dit werkte althans voor vandaag. Vervolgens afstemmen op de weerfax en die is beter dan ooit, nu proberen het signaal te decoderen en……… daar komen de eerste kaartjes binnen, nog veel ruis maar deze mocht er zijn.Opstelling:

 • Draadantenne aan de Raspberry Pi met de RTL-SDR dongle gekoppeld
 • Op de PI rtl_tcl in direct mode
 • SDR Console op de weatherfax frequencies in de diverse banden
 • Vervolgens geluid via virtuele kabel doorzenden naar Black Cat HF Weather Fax

Vanavond ook nog de eerste QSL kaartjes gemaakt nadat ik zowaar een paar radio amateurs kon verstaan.

SSTV
Vandaag 6 december 2020 heb ik na enig speuren uitgevonden wat toch dat gekke signaal op de 2 meter was, het zijn SSTV signalen, en je kan met de juiste software plaatjes downloaden. Met wat hulp is ook dit nu gelukt.

Opstelling:

 • Draadantenne aan de Raspberry Pi met de RTL-SDR dongle gekoppeld
 • Op de PI rtl_tcl in direct mode
 • SDR Console op de 2meter (144.8875 mhz).
 • Vervolgens geluid via virtuele kabel doorzenden naar RX-SSTV

SSTV ontvangsten als pagina of Alle SSTV ontvangsten.

Maart 2020, het jaar van Covid-19, en lange dagen in huis, hoe het begon…

Ik lees een artikel in C’T over Software Defined Radio (SDR) in een computer tijdschrift, en een oude wens begint te kriebelen. Het ontvangen van signalen uit de ether heb ik als kind gedaan met een oude lampen radio, de politie op ukw en Scheveningen radio. De wens een grote ontvanger te hebben net als mijn oom en over de wereld te zenden en te ontvangen, is nooit verwezenlijkt.Met SDR kan je in ieder geval signalen ontvangen volgens het artikel, en zo begon een reis met up en downs. Van het werkend krijgen van de SDR dongle tot het uit de lucht pikken van signalen om deze vervolgens om te zetten in beeld en geluid.Om de juiste hulp te vinden ben ik lid geworden van Veron, en nog net voor alle clubs sluiten, heb ik bij de vereniging in Zoetermeer een snelle demo gekregen hoe je met een RTL-SDR echt signalen kan ontvangen en horen.Inmiddels kan ik met mijn SDR-dongle, een Raspberry PI en een ADS-B antenne vluchtgegevens delen met sites zoals https://flightaware.com/ en https://dutchradar.nl/ ,dit was een van mijn eerste projecten. Het ontvangen van FM zenders, dat ging vrij vlot, en in een paar minuten pik je de bekende FM radio zenders zo uit de lucht met een eenvoudige uitschuif antenne. Daarop komen de echte uitdagingen, het ontvangen van radio amateurs op de diverse banden zoals 2 meter, de 20, 40 en 80 meter. Daarvoor moest geknutseld worden met kabels, en zelf gemaakte antennes. Ook daar heb ik eindelijk mijn eerste successen behaald en kan ik meeluisteren, maar wel met ups en downs. Het vergt zeer veel inspanning om de “call signs” goed te verstaan mede door het hoge tempo waarin de operators met elkaar communiceren.

%d bloggers liken dit: