Fly-fish & -tie, Nordics, camp, outdoor & tech.

Van het ene uiterste in het andere!

Zondag nemen we met “stor hygger” afscheid van onze Zweedse vrienden, en we rijden richting Leksand via tussendoor weggetjes, we rijden we om het Siljan meer heen om naar Nusnäs te rijden. Daar is de fabriek waar de Dalarna paardjes worden gemaakt, er zat één vrouw te schilderen, de andere plekken waren leeg. Maar bij elk apparaat kon je zien wat er gemaakt werd, van een stuk hout tot het eindproduct, en dat zijn niet alleen maar de rode paardjes, ze zijn er in alle kleuren.

blog1572blog1571

Daarna wilden we een wildplek zoeken, helaas konden we de goede weg niet vinden. En uiteindelijk kwamen we toch bij een prachtige plek in Furudal, bij de jeugdherberg. De stelblokken die we bijna nooit nodig hebben, kwamen nu toch goed van pas, want we stonden op een helling.

blog1573

In de ochtend konden we ons in het meer wassen. Helaas was de plaatselijke handwerkbageri dicht op maandag, maar onderweg in Edsbyn was wel een konditorei waar we een Fika konden doen. We reden verder naar Ljusdal, we zagen een bordje Gröntjarn wat groen meer betekent, en daar wilden we wel even kijken. Onderweg werden we aangehouden door een vrachtwagen waarin vader en zoon Nederlander zaten, zij vroegen of we een camping zochten, maar omdat we wel een camping op het oog hadden of misschien wel wild wilden kamperen hielden we het af. Bij het meer hebben een rondje gelopen, en wat geocaches gevonden. Het was erg zweterig weer, en we hebben nog even in het groene water tussen de kikkervisjes gezwommen.

blog1563

Opgefrist reden we naar camping Björsarv in de gelijknamige plaats. En tot onze verbazing, en ook die van de eerder genoemde vader en zoon Nederlander, kwamen we toch op hun camping! Grote hilariteit, en we hebben een heerlijke nacht op de camping gehad, jammer dat er zoveel muggen waren. Dinsdagochtend reden we verder naar het geografische middelpunt van Zweden, Flataklacken. Dit punt is twee-dimensionaal berekend in 1946, wij denken dat het beter moet kunnen, maar voor vandaag eten wij er een wafel met jam en room.

blog1574

We willen naar de Hoge Kusten, en rijden via Vista, wat een prachtig oud station heeft, naar het Noorden.

blog1575

We rijden naar Skuleskogen, het nationaal park, naar de zuidelijke ingang. Daar mag de auto niet in, maar er is wel een kampeerterrein Kälsviken. Wij gaan op avontuur! Op de paarkeerplaats maken we een macaronisalade die we in een grote zipzak doen. Het kleine tentje, matjes, slaapzakken gaan in de ene rugzak. In de andere gaat proviand, water en handdoeken.

blog1565

We lopen een klein halfuurtje voordat we op het strandje zijn, we zien hier en daar al tentjes staan, en vinden achteraf een prachtig plekje.

blog1564blog1566

Het is weer erg warm en we gaan eerst de brakke zee in, dan eten wij de zipzak leeg, en maken nog een kop koffie en thee. Het is rustig en nog steeds warm, we gaan voor het slapen gaan nog even lopen en komen weer op de parkeerplek uit, kunnen we meteen even checken of de auto echt dicht is (en dat is natuurlijk zo).

blog1568blog1567

We hebben niet zo’n goed nacht, het blijft warm en de matjes zijn we niet gewend, en het blijft veel lichter in het kleine tentje dan in de daktent. Maar wat hebben wij ervan genoten! Vanmorgen gaan we ons eerst weer even opfrissen in de zee, We maken koffie en thee en eten een ontbijtreep. We breken ons kamp op en rijden naar het Naturum Skuleberget waar we een Fika doen.

blog1569

De berg hebben we al eerder beklommen, dus rijden we verder. We rijden langs de outlet van Fjällraven waar we wel even gaan kijken, maar niets kopen. Dan gaan  we Noordwaarts en komen in Lapland. We zien onderweg wel wat wildplekken, maar die zijn niet ideaal. En we zien dat bij Lycksele een camping is. Lycksele blijkt een grote plaats met een dito camping, waar we toch maar neerstrijken. En we staan nu op de Firstcamp Ansia, we mogen op het tentenveld, krijgen een pasje en een toegangscode. Terwijl ik de bedden in orde maak, krijg ik een sms-je op mijn telefoon van de camping! Dit is echt een heel andere wereld, maar ook leuk om mee te maken. Het is overigens best rustig en we gaan straks lekker douchen!

Geef een reactie