Fly-fish & -tie, Nordics, camp & outdoor

Muskus ossen op de Dovrefjell

Eelco had gedacht dat er vannacht wel een eland op ons weitje zou komen, dus heb ik regelmatig naar buiten gekeken de koude nacht in. Maar helaas, niets te zien. We hebben ontbeten, lunch klaargemaakt, en snel ingepakt. We waren ruim op tijd in het Hjerkinnhus, waar we eerst thee en koffie konden pakken. Onze gids, Bror, heeft wat verteld over de ossen en wat we gingen doen, waarna we met de auto weer naar de parkeerplaats van Snohetta reden. We waren met een bont gezelschap van Noren, Denen, Duitsers en Tsjechen. We zijn buiten blijven staan om te kijken of er een Muskus os te zien was. Eerst hebben we een tijdje naar een enorme steen staan staren, maar omdat daar geen beweging in zat, hebben we verder gekeken. En ja, daar stond er eentje, heel in de verte.

De bedoeling was dat wij naar de os zouden lopen, misschien nog meer ossen zouden spotten, en als we dichtbij waren gingen lunchen. Je mag niet dichterbij dan 200 meter, en dat lukt ook bijna niet, want op het moment dat ze je in de gaten krijgen, wandelen ze gewoon een stukje verder. We liepen eerst naar beneden, en toen moesten we een rivier oversteken. Met diverse helpende handen is iedereen veilig over gekomen. Daarna dwars door de struiken en moerassen totdat we de Muskus os ook goed met het blote oog konden zien. Onderweg vonden we minuscule plukjes ossenwol, en toen ik vertelde dat ik dat kon spinnen, kwam er zo nu en dan iemand een beetje brengen. Ik kreeg ook schapenwol erbij, maar dat mocht de pret niet drukken. We gingen lunchen en zagen de os nog eens tegen een boompje schuren, en later door het water lopen, dat was prachtig om te zien.

 

Na de lunch zijn we over een pad teruggelopen, al met al hebben we een een uur of 5 gelopen.
Met dikke voeten en stijve benen zijn we de auto weer ingekropen. We zijn via Folldal gereden en vandaar een stukje naar het zuiden, en via de Grimsdalvegen naar de plaats Dovre. Ook de Grimdalsvegen hebben we al eerder gereden, en Katja wist dat daar een vrije camping was. Maar het was er 13 graden, en geen douche, dus zijn we de prachtige weg doorgereden.


Voorbij Dovre waren een aantal campings maar ze liggen allemaal langs de weg. We hebben een camping gevonden die aan de Lagen ligt, de man kwam ons verwelkomen, de vrouw kwam later het geld ophalen. En ze vond onze tent so flott! opgezet.

About Eelco

https://www.linkedin.com/in/eelcodegraaff/

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: