Fly-fish & -tie, Nordics, camp, outdoor & tech.

IJsland 2022

Vliegvissen in IJsland

Gisteren zijn we aangekomen in IJsland (na drie jaar wachten) voor een weekje vissen op forel net als een aantal jaar geleden. De reis was spannend ivm alle gedoe rond Schiphol, maar gelukkig verliep alles goed. Icelandair had eigen mensen voor het laden en lossen van de bagage, dus ook daar geen gedoe.

De vulkaan werd wakker

Eenmaal in ons bedje werden we rond zes uur wakker van een trilling door onze kamer, het leek wel een soort aardbeving. Dit werd bevestigd door onze vismaten, ja er was een en ander aan de hand in het gebied waar vorig jaar een vulkanische uitbarsting was geweest. We hoefden ons geen zorgen te maken maar het kon zeer goed zijn dat we we de uitbarsting zouden meemaken, de gevolgen ervan lieten we in het midden. Wel keken we meerdere keren per dag en in de avonden naar de live streams en maakten we zelfs nog voorzichtige plannen voor een kort bezoek dat helaas echt niet door kon gaan door de lange wandeling die we moesten maken en de extreme drukte in het gebied. Om ook na het doven van deze uitbarsting toch nog een beeld te krijgen een stream op youtube,  de verslaggever neemt je ook mee in de “weetjes”. Op 7-8-2022 ontvingen we een mail dat gezien de omstandig heden men bezoek absoluut ontraadt. 

Vissen

Het vissen de eerste dag was taai, een harde straffe noordelijke wind maakte het de eerste dag ons onmogelijk een vis te vangen, niet droog, niet nat, niet met streamertjes, niet met de nymph. Het bloggen via de telefoon blijkt niet echt een succes dus zodoende een verslag van een weekje vissen in IJsland met wat vrienden. 

Het weer was over het algemeen goed, wel alle dagen een straffe wind uit het noorden en noord-westen (straf is 6 beaufort). Dat maakte het vissen best wel taai, werpen bij dergelijke wind over afstanden is niet simpel, en je ziet geen insecten. Waar staat de vis en is er wel vis?  De laatste vraag hebben we ons de nodige keren op de rivieren afgevraagd. Prachtig water, maar waar staat de vis? Het resultaat op de rivieren was bedroevend, geen van ons vieren was in staat iets te vangen, ook geen kleine spartelaartjes ondanks dat we prachtige pools zagen, mooie stroomnaden enz enz. Wel was opvallend dat de rivieren waarop we waren stevig stroomden, zou dit er mee te maken gehad hebben? Een keer uit de wind, langs de kant wist ik een vis te verleiden om naar boven te komen op een black gnat, nam de vlieg  voorzichtig en … mis.

Een nieuw plan werd gemaakt, vissen op een meer waar onze IJslandse vrienden al eerder met success een vis hadden gevangen. Ook hier een straffe wind, de witte koppen stonden op het water en we keken enigszins moedeloos over de bak schuimend water. In de verte zagen we een hoek, net iets in de luwte van de bergen en daar aangekomen maakten we de conclusie, hier moet je in ieder geval je lijn nog weg kunnen krijgen. Al snel werd de eerste forel uit het diepe deel gehaald en daarop volgten er nog 4 andere. De bezwering was gebroken, we waren in staat een vis te vangen na twee dagen keihard werken. De IJslanders hebben de gewoonte vis altijd mee te nemen, om te nuttigen, en gezien de visdruk op deze wateren (nagenoeg geen) namen we de vissen mee voor consumptie. 

De dag erop wisten we een redelijk aantal Chars (bronforellen) te vangen op een andere rivier, zowel op onze nymphen als zelfs droog. 

Rondkijken

We hebben verder ook een beetje de toerist uitgehangen, geen vulkaan maar wel zalmrivieren, geisers, en the parlement, een van de plekken waar de vikings samenkwamen.

Verder nog wat filmpjes :

Filmpje met impressie

 

About Eelco

https://www.linkedin.com/in/eelcodegraaff/

Geef een reactie