Fly-fish & -tie, Nordics, camp & outdoor

Zoute zaken in Noorwegen

De afgelopen dagen waren we op Nothaugen camping in Vinsternes. Een toevallige samenloop van omstandigheden zoals route, weer en het feit dat we nog op het zout wilden vissen.

Na Koppang hadden we nog een vuiltje recht te zeggen namelijk 2 jaar geen grote polakken op het “zout” en dat konden we niet uitstaan. Onze aanname was steeds dat het weer ons parten speelde. Het tegendeel kan alleen bewezen worden bij normale weersomstandigheden en laten we die gelukkig dit jaar eens hebben…. en dus op de stijgers bij ponthellingen vissen vangen, en ook getijdenstromen en ineens blijkt het allemaal te werken. Makrelen, pollakken, gul  en kabeljauw komen het water uit. En dat konden we.

Veel grote en minder grote polakken, redelijk wat makreel en een flinke kabeljauw werden gevangen.

Een deel ging in de rook oven, een deel ging op de bbq, en een deel ging naar de eigenaar van de camping Hans omdat hij ons gisteravond uitgenodigd had om even bij een gezellige Noorse avond aanwezig te zijn. Vandaag hebben we nog wat gevist op het fjord vanuit een bootje. Het weer was goed alleen stond er een pittige noordoosten wind, en dat maakte het koud en lastig met een bootje driftend te vissen. Jesse heeft als schipper zijn best gedaan de boot optimaal op het water te houden en dat heeft ons de nodige vis opgeleverd zelfs als de Noorse collega’s al de aftocht hadden geblazen.

De onderstaande plaatjes geven een goed beeld van de sfeer. En als je hier ooit komt, ga ook even wandelen de omgeving is zeer de moeite waard. Wat gebleken is de afgelopen dagen, weer ofwel watertemperatuur, helder weer of niet, en wind hebben directe invloed op de visserij zowel vanaf de stijgers als vanaf de boot. Dus geen vangsten, twijfel niet direct aan je vlieg en of je materiaal. Soms zijn de omstandigheden niet ideaal.

Materiaal:

  • 350 grains zinkende lijn.
  • #10 hengel 9 ft.
  • Een streamertje met chartreuse bucktail
  • 35/100 Fluocarbon tip (metertje)

(enne een reserve real en lijn voor als je je reel in het water laat donderen tijdens het afspoelen met zoet water of je lijn in de schroef van de bb motor laat hakselen…)

Als je ooit een camera wilt kopen die ook onder water kan fotograferen, doen, het is top, mooie plaatjes en ik zou zeggen doen, maar wees op je hoede voor condens in het toestel. Het verpest je foto’s en je kan er niets meer aan doen.  Voor mij geen pentax opto ws 80 meer, het ding heeft bij kou en vocht te veel condens problemen binnen in het toestel veroorzaakt en zo op het belangrijke moment dus onscherpte door condens. Ondanks alles, een topstek en leuke plaatjes:

About Eelco

https://www.linkedin.com/in/eelcodegraaff/

One Response to “Zoute zaken in Noorwegen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: