Fly-fish & -tie, Nordics, camp, outdoor & tech.

Over LNA’s, spanning, ESD, en aarde

Een korte update rond mijn “zendamateur”  projecten.

De afgelopen maanden zijn er 3 LowNoiseAmplifiers (LNA’s) achter elkaar defect gegaan, zomaar na enige weken trouwe dienst, zonder enige verklaring. Een van de mogelijke oorzaken die genoemd werden was ESD (Electrostatic discharge) of b.v. grote spanningsverschillen.  Als dat zo is kan ik dat dan voorkomen? Op het forum van Veron heb ik  deze vraag uitgezet en gelukkig druppelden er ook antwoorden binnen.

Aarden van de componenten en ook een weerstand tussen mantel, de kern en aarde van de coax kan dergelijke pieken opvangen.  Tussen de mantel en de kern van de coax komt een 10KOhm weerstand en van de mantel naar de aarde dit zal een spanningspiek laten afvloeien over de weerstand naar de aarde en zo de LNA beschermen. De LNA blijkt namelijk erg kwetsbaar voor zowel ESD als spanningspieken.

De huidige situatie:

  • De RaspberryPi gevoed zonder aarde
  • De SDR heeft geen aarde
  • De USB kabels zijn niet geaard
  • De bandfilter niet geaard
  • En bovenal de coax kabel is ook niet geaard.

Zodoende heb ik de adviezen ter harte genomen en aardpunten aangelegd.  De RTL-SDR’s hebben een moer, daartussen een oog met een aarddraad monteren. Het alluminium huis van de RaspberryPi is voorzien worden van schroefdraad en ook hier een oog met aardedraad. Alle aardleidingen komen bijeen en worden vervolgens (voorlopig) via een stekker op de overpannings beveiliger geaard met een randaarde stekker zonder voedings pootjes.

Aanvullend ga ik binnenkort nog een gesloten doosje maken met daarin de weerstand om ook de eventele spanningspieken op de binnenader van de coax af te laten vloeien zoals hierboven beschreven.

Monteren van een oog op de sdr.

De bandfilter met de sdr met de aardleiding

Aard stripje

De tijdelijke aardleiding nu nog op lichtnet.

Getapte 4mm draad in het RaspberryPi huis met aardleiding.

Tip voor met name zendamateurs die hun discone antenne aan een SDR of LNA willen hangen, kijk eens naar je aarding.

 

About Eelco

https://www.linkedin.com/in/eelcodegraaff/

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: