Fidonet (tm) informatie 2


Samenvatting

Fidonet is een hobbynetwerk met het woord hobby tussen haakjes. Het is een netwerk opgebouwd uit dial-up lijnen.
De technieken die door deze hobbyisten gebruikt worden, misstaan zeker niet tussen die van de grote professionele netwerken. In deze inleiding zal ik trachten de verschillende aspecten van het Fidonet en de datacommunicatietechnieken die zoal gebruikt worden wat te verduidelijken.

Historie

Rond 1983 begon Tom Jennings met een paar vrienden te experimenteren met electronic-mail mogelijkheden op bulletinboards.
De gebruikte techniek was afgekeken van de mogelijkheden die o.a. UUCP op dat moment bood. Door gebruik te maken van bulletin boards die als tussenstation kunnen fungeren, kun je informatie via andere bulletin boards verzenden en zo bv goedkoop informatie uitwisselen. Denk hierbij aan bulletin boards die op grenzen van basistarief gebieden liggen. Dit idee sprak een groot aantal hobbyisten aan: goedkope datatransfer over telefoonlijnen.

Inmiddels is het niet meer noodzakelijk een bulletinboard (bbs) te hebben om een aansluiting te krijgen op Fidonet. Het bulletinboard speelt nog wel een belangrijke rol, maar voor het uitwisselen van electronic mail is het bbs losgekoppeld van de e-mail faciliteiten. Er zijn nu zogenaamde mailers, programma's die de hele electronic-mail afhandeling regelen.

Bulletin boards die net iets meer konden

De eerste Fidonet systemen waren, zoals uit het bovenstaande blijkt, bulletin boards. Open systemen waar gebruikers (users) kunnen inloggen en berichten en bestanden kunnen uitwisselen.
Daarnaast zijn er de afgelopen jaren ook zogenaamde mailers ontwikkeld. Mailers zijn stukjes software die alleen de Fidonet communicatielaag bevatten en verder geen bulletin board zijn.

Men noemt dit wel front-end systemen. In veel gevallen zal een in Fidonet operationele node ook een bulletin board hebben. Dit is echter geen voorwaarde meer.
In de praktijk kun je twee situaties tegenkomen:
- een bbs annex mailer. In dit geval wordt de telefoon opgenomen en kun je vrij snel direct inloggen op het bulletin board.
- een los bulletin board en een losse mailer. In dat geval wordt de telefoon opgenomen door de mailer, die meldt dat je een aantal seconden moet wachten tot je in het bbs kan. Of je moet een bepaalde toetscombinatie gebruiken om de mailer te laten zien, dat het niet om een andere mailer gaat, maar om een gebruiker van het bulletin board.

Ten slotte heb je ook nog Mail Only systemen, die alleen e-mail verwerken. Deze systemen hebben geen bulletin board operationeel.

Wat is Fidonet?

Fidonet is een electronic mail (e-mail) netwerk. Behalve berichten, kunnen ook programma-bestanden meegezonden worden. Hiervoor zijn allerhande hulpprogramma's ontwikkeld, zodat een systeem volledig stand-alone kan werken. Het principe is, dat een systeem met een dial-up line een ander systeem belt, informatie uitwisselt en daarna de verbinding weer verbreekt. Het is dus meer een organisatorisch dan een fysiek netwerk.

Hoe is Fidonet opgebouwd?

Ieder bulletin board heeft een uniek nummer, dat vergelijkbaar is met een telefoonnummer. Dit nummer bestaat uit een zonenummer, netnummer, en een node-nummer.

- Het zonenummer is meestal een werelddeel.

- Het netnummer kun je vergelijken met het PTT-netnummer.

- Het node-nummer kun je vergelijken met het PTT-abonneenummer.


De notatie van een Fidonet-nummer is als volgt : Zone:Net/Node



Om Fidonet operationeel te houden, is het verdeeld in kleinere stukken, met voor elk stukje een verantwoordelijke. De coördinators of *-C's (spreek uit: stersees).

- De eerste laag is de Zone. Dit zijn meestal werelddelen, dus er zijn meerdere zones. De coördinator is de Zone Coordinator (ZC).

- De tweede laag is de Regio. Een zone bestaat uit één of meer regio's. In Europa bijvoorbeeld is ieder land een region (regio 28 = nederland). De coördinator is de Region Coordinator (RC).

- De derde laag is het Net. Een Regio kan bestaan uit één of meerdere netten op geografische basis: bv één of meer provincies vormen een net. De coördinator heet Net Coordinator. (NC)

- De vierde laag is de Hub. De Hub is een verdeelstation en heeft in principe geen coördinerende functie. Het is echter wel belangrijk in grotere netten, om de hoeveelheid e-mail spreiden.

- De vijfde laag is de Node. Dit zijn de systemen die gebruik maken van de gehele infrastructuur.

- Er is nog een zesde laag: de Point, een zogenaamde geavanceerde bbs-gebruiker. Hierover later meer.

Architectuur

Fidonet is in principe een ster structuur. Er zijn echter vele varianten operationeel. Daar het een dial-up systeem is, kan er met een hoge mate van flexibiliteit gewerkt worden. Als een systeem down gaat, kan vlot via een alternatieve route het net weer operationeel gemaakt worden.

Tot zover een korte inleiding over Fidonet. De volledige tekst is in gedrukte vorm te bestellen bij stichting ElCom. Het boekje wordt, na overmaken van het verschuldigde bedrag (kostprijs), aan u toegezonden.

De oorspronkelijke tekst is, ten behoeve van de cursus netwerkmanagement, geschreven door Eelco de Graaff en uitgegeven door Kluwer.

Meer over ElCom. Met dank aan John van Gellecum voor het restylen van de tekst.


Terug naar boven

maandag 9 december 1996 2:43:15